2017-02-10 13:20:13• hírek • Kocsis Zoltán

Ismerd meg önmagad – egyesületté alakul a Nomanid

A Nomanid Productions immár évek óta jelen van Szatmárnémeti kulturális életében. Kiállításokat szervez, koncerteket menedzsel, események szervezésében vesz részt. A Nomanid azonban hamarosan szintet lép, a kulturális egyesület megszületése már a célegyenesben van. Hogy ez miért előrelépés?

Kevesen tudják, hogy a Nomanid az angol "no money needs" egyfajta összeolvadása. Azaz „nincs szükség pénzre". „Ahhoz, hogy valami értékeset teremts, nincs szükséged pénzre", vallja Szilágyi Ottó „Czanó", a produkció és a leendő egyesület vezetője. „Ahhoz viszont, hogy művészeket, előadókat, teremtő embereket támogatni tudj, bizony szükség van bizonyos tőkére, támogatásra. Egy kulturális egyesület előtt pedig teljesen mások a lehetőségek", magyarázza. „Mert igenis vannak források, pályázati lehetőségek, csak élni kell velük", teszi hozzá.

„Célunk művészi termékek létrehozásának támogatása, kulturális események szervezése, továbbá felkarolni és támogatni az ifjú alkotókat a művészetek minden területéről, akik alkotásaikkal, művészi produktumaikkal hozzá járulhatnak a jelen kor szellemének egészséges fejlődéséhez, értékeinek megőrzéséhez", foglalja össze céljait a Nomanid saját Facebook-profilján.

„Intézményi keretek nélkül próbálunk a kreativitás megjelenítésének egyfajta fóruma lenni. Teret adni mindannak, ami értékes, ami autentikus, ami kreatív. Nagyon fontos azonban, hogy mindebben észrevegyük az alkotót, észrevegyük az embert", vallja Szilágyi.

Czanó szerint a művészetnek, az alkotásnak a legfontosabb eleme az önismeret. Amit már a görögök is tudtak több ezer évvel ezelőtt és fel is írták a híres delphoi jósda bejárata fölé: Gnóthi szeauton, azaz „Ismerd meg önmagad": „Az alkotó ember mindig keres. Nem csak az üzenetet keresi, amit átadni érdemesnek vél, hanem önmagát is. Erről szól a művészet, de ha jobban belegondolunk, erről szól a mindennapi életünk is. Keressük önmagunkat. Mindannyiunkban ott a kreativitás, sokszor el nem hisszük, mi mindenre képes az ember." A kulturális egyesület egyik kiemelt célja éppen ezért a minden eddiginél szélesebb körű alkotótábor megszervezése.

„Szeretnénk egy új dimenziót nyitni a szatmári kulturális életbe. Egy olyan dimenziót, amely fel tudja venni a küzdelmet a veszélyes belterjességgel", fogalmaz Czanó. Kiemeli, szoros kapcsolatot kíván létrehozni a város további kulturális egyesületével. A Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesülettel máris körvonalazódik az együttműködés.

A Nomanid nem csak távlati célokban gondolkodik. Február 11-én, szombat este például akusztikus estet szervez a Grandstand kávézóban, ahol a marosvásárhelyi Fehér Csaba lép majd fel. A produkció részt vállal a hétfői Darwin-nap szervezésében is, ahol koncertezik majd Czanó egyedi hangzásvilágú együttese, a TranSKlouD is. És hamarosan újra indul a kiállítások sora is.

„Igyekszünk feltérképezni a helyi értékeket, a kreatív fiatalokat", ismétlődik refrénként a beszélgetés során a Nomanid célkitűzése. Ezért akik úgy gondolják, van mit megmutatniuk, keressék őket a nomanidproductions@gmail.com emailcímen vagy a Facebook-oldalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: